Pizza – danie wyjątkowe

Pizza – danie wyjątkowe

Nie ma co ukrywać, że jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza. Chorzów, Warszawa, Neapol, Nowy York czy Tokio, wszędzie znajdziemy pizzerie i pizzaiolo, którzy prześcigają się w tworzeniu zaskakujących połączeń składników czy rodzajów ciasta.

Nie tylko placek.

Klasyczna pizza to placek z mąki z dodatkiem sosu pomidorowego, sera mozzarella i ziół. Drugim najpopularniejszym kształtem pizzy jest pieróg calzone, czyli placek złożony na pół i wypełniony dodatkami. Mnie popularnym sposobem podawania pizzy jest stromboli, czyli pizza zwijana. Właściwie kompletnie nieznana w Polsce jest pizza Ziti, gdzie dodatek stanowi makaron wymieszany z riccottą. Chociaż nie jest pizza w klasycznym rozumieniu, ale jest też prekursorką pizzy, a obecnie traktowana jako przystawka lub starter. Foccacia to placek z ziołami i oliwą. Rzymska foccacia, czyli pinsa jest cieniutka i krucha. W wersji genovese doprawiona rozmarynem i często podawana z oliwą oraz pesto, cebula i sardelami jest puszysta i wysoka. Bardzo rzadko spotykana w Polsce, ale warta uwagi jest też pizza marchigiana. To rodzaj wytrawnej baby drożdżowej nadziewanej serem. Zwyczajowo marchigiana zawiera też składnik niewystępujący w innych pizzach, a mianowicie smalec, tylko w okresie letnim zamieniany na oliwę z oliwek tak jak w klasycznej pizzy.

Klasyczne pizze.

Margherita to klasyczna pizza. Chorzów, Nowy York, czy Warszawa, każda pizzeria będzie miała ją w swoim menu jako podstawę i punkt wyjścia do pizz z innymi dodatkami. Margherita to placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i ziołami, zwykle bazylia i oregano. I jedna z odmian pizzy neapolitańskiej (inne to capriciosa z szynką parmeńską, grzybami, karczochami oraz marinara z pomidorami i czosnkiem) To klasyczna włoska pizza w kolorach włoskiej flagi. Ale jest jeszcze kilka rodzajów pizz klasycznych, ale nie tak popularnych. Na przykład pizza bianka, gdzie sos pomidorowy zastąpiony jest białym sosem na bazie mleka lub śmietany, często zamiast oregano czy bazylii z dodatkiem rozmarynu, który doskonale koresponduje, swoim wyrazistym aromatem i smakiem z delikatnością białego sosu.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *